• TurkishEnglishGermany

BLOG YAZILARI

TÜRKİSTAN NOTLARI

Kazakistan dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesi. Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü. Türkiye’nin neredeyse 3.5 katı toprağa sahip olan kardeş ülke, Orta Asya’nın ve dünyanın yeni cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Kardeş ülkemizle ilgili bu yazımızın konusu ise Türkistan ve turizm faaliyetleri.

Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı ve Türk Dünyasının aksakalı Sayın Nursultan Nazarbayev ülkenin turizmden de hak ettiği payı alması için 2018 yılında düğmeye basmış ve pilot bölge olarak da Türkistan’ı seçmiş. Türk Konseyinin Onursal Başkanının talimatları doğrultusunda Türkistan eyalet merkezi yapılmış ve tarihi İpekyolu’nun canlandırılması için düğmeye basılmış.

Türkistan yaklaşık 3 yıldır tam bir şantiye halinde. Yaklaşık 22 bin hektar alanda inşa edilen yeni Türkistan’ın genel planı iş ve kamu binaları, manevi merkez, konut ve sanayi alanlarından oluşuyor. Şehirde açık hava müzesi ile tiyatrosunun yanı sıra 5 yıldızlı oteller de hizmet vermeye başlamış. Yeni Türkistan’ın mimarisinde ise doğu ve geleneksel Kazak motifleri dikkati çekiyor.

Kazakistan turizminin lokomotifi olarak Türkistan’ın seçilmesinin ana nedeni hiç şüphesiz Türk dünyasının ortak değeri Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri. Pir-i Türkistan’ın yaşadığı bu topraklar bu yıl yapılan Türk Dünyası zirvesinde, “Türk Dünyası Manevi Başkenti” ilan edilirken, bölgedeki turizm faaliyetleri de ağırlıklı olarak inanç turizmi üzerine planlanmış.

Yeni Türkistan’ın İnşasında Türk Şirketlerinin Önemi

Türkistan’daki tarihi İpek Yolu koridorunu yeniden canlandırma çalışmalarında hiç şüphesiz ki en önemli yatırım Türkistan Havalimanı. Kamu-özel ortaklığı (PPP) modeli ve yüzde 100 özel sektör sermayesiyle, Türk şirketi YDA Group tarafından 11 ayda inşası bitirilen Türkistan Uluslararası Havalimanı şu ana kadar yaklaşık 34 bin yolcu ağırlamış. 3 Mayıs’ta Sabiha Gökçen’den Türkistan’a direk uçuşlara başlayan devlet hava yolu şirketi FlyArystan’ın seferlerine her iki taraftan da ilgi oldukça yüksek. Firma yetkilileri, şuanda Salı ve Cuma olmak üzere haftada iki gün olan seferleri önümüzdeki günlerde artırmayı ve Türkiye’nin farklı şehirlerine de uçuşlar koymayı hedefliyor.

Türkistan Havalimanını önemli kılan bir diğer nokta ise şehrin Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan üçgeninin tam merkezinde yer alması. Türkiye’den Türkistan’a uçacak yolcular Türkistan Uluslararası Otobüs Terminalinden Özbekistan ve Kırgızistan’a da otobüsle seyahat edebiliyor. Yetkililer ayrıca bu ulaşım imkânlarına, Türkistan-Taşkent hızlı tren hattını da eklemeyi hedefliyor.

Türk şirketi YDA Group’un Türkistan’daki bir diğer önemli yatırımı ise Şehir Hastanesi projesi. 630 yatak kapasiteli hastane 2022 yılında hizmete girecek. Yetkililerin verdiği bilgilere göre bölgenin sağlık alt yapısını ve konforunu kökünden değiştirecek hastane, Türkistan’da bütün sağlık ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve buraya gelen bir hastanın başka bir hastaneye sevk edilmesine gerek kalmayacak.

Tabi Türkistan denilince akıllara gelen ilk Türk iş insanı kesinlikle Sayın Fettah Tamince. Sayın Tamince ve grubu Orta Asya’nın göbeğine resmen bir şehir inşa etmiş. Ama ne şehir..! Siz deyin Venedik, biz diyelim Cevahir.

“Bir Kazakistan Masalı” olarak adlandırılan Karavansaray projesi, sosyal donatıları ve alışveriş merkezleriyle Kazakistan’ın kültürünü ve tarihini konuklarına sunuyor. 23 bin metrekare alanda 100’den fazla mağazanın yer aldığı yaşam merkezinde ayrıca iki otel ve birde aile eğlence merkezi yer alıyor. Kendinizi Venedik’te hissettiren su kanallarının ve tekne turlarının yer aldığı kompleks, muhteşem “Kyz Kuu’yu at gösterisi” ve Zhibek ile Tolegen’ın aşkını anlatan dans, müzik ve ışık gösterilerini içeren “Kyz-Zhibek ve Tolegen” ile konuklarını adeta büyülüyor ve her akşam binlerce Türkistanlıyı ağırlıyor. Kısacası Sayın Fettah Taminci ve grubu, ata vatanı yaptığı olağanüstü yatırımlarla bir masala çevirirken, diğer taraftan da Çetin Pehlivan, Orkide Uraz ve İzzet Ay gibi sektörün genç ve başarılı temsilcileriyle de hem sunulan hizmeti zirveye çıkartıyor, hem de böylesine dinamik ve başarılı bir ekiple Kazakistanlı turizmciler için adeta bir rol model oluyor.

Tabi ülkedeki yerli turizmcilerde kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’in vizyonuna ve Kazakistan’ı Türkiye’de bir kişiye daha fazla tanıtmak için gece-gündüz demeden çalışan Sayın Abzal Saparbekuly’nin heyecanına uygun hareket etmeli.

Güzel ve faydalı bir gezi olduğunu söyleyebiliriz. İnanıyoruz ki Pir-i Türkistan ve kardeş Kazakistan daha güzel yerlere gelecek. İnanıyoruz ki gelecek günler bizlerin, yani Türklerin günü olacak. Yeter ki eksikliklerimizi giderelim, yeter ki bilimin ve teknolojinin koşullarına ayak uyduralım.

Kazakistan Cumhuriyetine, özellikle de kardeş ülke için bir şans olduğuna inandığımız Sayın Büyükelçi Abzal Saparbekuly beye nazik davetleri ve misafirperverlikleri için şükranlarımızı arz ediyoruz.

 

admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

TURAN SPORCULARINDAN 37 MADALYA

Türk Dünya ı porcuları Tokyo 2020 Olimpiyatlarında; 5’i altın, 8’i gümüş, 24’ü de bronz olmak üzere toplam 37 madalya kazandı Türk Dünya ı porcuları olimpiyatları 37 madalya...

TÜRK DÜNYASININ MANEVİ BAŞKENTİ TÜRKİSTAN

Aynı adı taşıyan eyaletin başkenti olan Türki tan, Kazaki tan'ın güneyinde Özbeki tan ınırında yer alıyor Tarihi yaklaşık 1500 yıl önceye dayanan kentte 46 milletten 260 binden...